«آرمان ملی» به بررسی ابزارهای جدید در دنیای رمزارزها و چالشهای پیش روی میپردازد
آرمان ملی – صدیقه بهزادپور: بازار ارزهای دیجتیال از جمله بازارهای مالی نوظهوری است که به انواع روشهای مختلف به سرعت در حال گسترش است. رمزارز دیجیتالی تلگرامی نیز از جمله ایردراپهایی محسوب میشوند که اخیراً باعث پیوست بسیاری از کاربران به تلگرام فیلتر شده گشته است تا بتوانند با استفاده از اپلیکیشنهای جدید فرصت دریافت درآمد دلاری را بیابند. اما بسیاری از کاربران با کلیک بر آدرسهای جعلی و هک اطلاعات مالی و شخصی خود علاوه بر آسیب رساندن به سخت افزار و نرم افزار گوشیهای همراه خود، علاوه برسرقت و کلاهبرداری از کیف پول الکتریکی خود، باعث از دست رفتن گوشیهای همراه خود نیز شدهاند.
معایب اپلیکیشنهای اتوکلیکر
او افزود: استفاده از برخی از اپلیکیشنهای اتوکلیکر با توجه به زمان بسیار روشن ماندن صفحه نمایش و استفاده مداوم باتری باعث آسیب رساندن به پردازندههای گرافیکی و قسمتهای دیگر میشود. البته نمیتوان ادعا کرد که تمام اپلیکیشنها غیرمعتبر و خطرناک هستند، چرا که در فضای واقعی نیز بسیاری از رمزارزها با معرفی و جلب اعتماد کاربران در صرافیهای رمزارز دیجیتال حضور مییابد و قابلیت تبدیل و ارزش مییابد که نمونه مشابه آن را میتوان در بورس و فرابورس ایران نیز مشاهده کرد که پس از معرفی اولیه در سطوح دیگر فعالیت میکنند، اپلیکیشنها و بازیهایی چون همستر در بستر تلگرام و… نیز در همین قالب شکل گرفته است و به تدریج پس از مدتی ارزش بیشتری پیدا میکند و در مراحل اولیه مشکلی را ایجاد نمیکند، اما آنچه که از اهمیت بیشتری برخوردار است اینکه؛ کاربران باید مراقب بازیها و توکنهای غیررسمی و تقلبی باشند تا با مشکلات کلاهبرداری، فیشینگ و…. مواجه نشوند. قاسمی اضافه کرد: برخی از رمزارزها مانند نات کوین یا همستر در حال حاضر میتوانند مستقیم در بازار ارز و صرافیهای حضور پیدا کنند، اما مهمترین امری که باید کاربران دقت کنند این است که؛ URLها و یا آدرسهای اینترنتی را به خوبی بشناسند و اطلاعات کامل در این باره را داشته باشند که در حال حاضر با https همراه است و چنانچه با s همراه نباشد به معنای این است که به احتمال زیاد لینک ناامن است. علاوه بر این میتوان با مراجعه به سایتهای مرجع مانند شاپرک و… دامنههای امن را جستوجو و پیدا کرد و به این ترتیب مانع از کلاهبرداری خرد و کلان درفضای مجازی شد که فقط کمتر از یک دقیقه زمان میبرد اما سطح امنیت کاربران را تا حد زیادی افزایش میدهد.
جایگاه رمزارزها و قوانین آن در ایران
او درباره جایگاه رمزارزها و قوانین مناسب در کشور و ضرورت قوانین جامع و مدون با پشتوانه اجرایی و قضائی گفت: دنیای بلاگچین بر این استوار است که به سمت اصول و قواعد نامتمرکز حرکت کنیم و قواعد متمرکز پیشین را کنار نهیم و به این ترتیب قوانین سختگیرانه در این زمینه قطعاً دست و پاگیر خواهد بود و البته بسیار ضروری است که پیش از وضع قوانین فرهنگ سازی صحیح در این خصوص داشته باشیم و اینکه مردم به نحوه استفاده از رمزارزها که در حال گسترش جهانی است، را به خوبی بدانند و با دسترسی به صرافیهای مجوزدار و قانونی شرایط و امکان حضور در بازار خرید و فروش رمزارزها را بدانند تا در سایه سنگین ممنوعیتها دچار آسیبها از سوی کلاهبرداران در فضای مجازی و غیرمجازی نشوند. به این ترتیب بسیاری مناسب است قوانین در این حیطه به شکل کانالیزه ایجاد شود تا جامعه در سطح کلان دچار مشکلات و چالشهای مختلف نشود. این کارشناس اطلاع کامل افراد فعال در حوزه رمزارزها از قوانین ترید و کیف پولها و صرافی را ضروری دانست و ادامه داد: انجام معاملات در سطح خرد و کلان با رمزارزها و کریپتوکارنسیها یکی از راههای دور زدن تحریمها در اندازههای بزرگتر است که میتواند در حوزه اقتصادی نیز به کشورهای دچار تحریم کمک کند، از این رو تدوین قوانین جامع و همچنین فرهنگسازی در این خصوص ضرورتی است که دولت باید با همراهی مناسب مشکلات را در این زمینه رفع کند، در حالی که تنها راه حل ارائه شده از سوی دولت در این زمینه اِعمال فیلترینگهای در حوزههای مختلف است که البته راههای دورزدن نیز برای آن موجود است و به نظر میرسد بهتر است با وضع قوانین، فرصت استفاده از وی پی ان و فیلترشکنها که راهی مناسب برای هک کردن و نفوذ و کاهش امنیت مالی و جاسوسی و… را در کشور افزایش میدهد را محدود کرد. قاسمی نراقی درباره نبود قوانین جامع و پایدار در حوزه قضائی گفت: قطعاً اگر قوانین بازدارنده در این زمینه کاهش یابد میتواند این فرآیند جهانی را به شکل مطلوبی اجرایی کرد اما مسلماً این امر با وجود فیلترینگها و… که باعث میشود هر کسی باای پیهای پنهان وارد شود، پیگیری و رصد فعالیتها و… را مشکل میکند.
کلاهبرداریهای رایج ایردراپها
فیشینگ و تخلیه اطلاعات
این روش رایجترین روش کلاهبرداری در این زمینه است و در واقع نوعی فیشینگ به شمار میآید. در این روش پروژهای کاملا شبیه یک پروژه واقعی برای جلب اعتماد کاربران ساخته میشود. بعد از اطمینان کاربران و ورود آنها به پروژه، کلاهبرداران از افراد بجای درخواست آدرس کیف پول عمومی آنها، کلیدهای خصوصیشان را میخواهند و از آنجا که اطمینان برای کاربر حاصل شده است، به سادگی این کار را انجام داده و گرفتار ایردراپ جعلی میشود. نوع دیگری از کلاهبرداری ایردراپ این است که توسعه دهندگان پروژه جعلی در تلاش برای بهدست آوردن اطلاعات شخصی افراد و استفاده از آنها در موارد مختلف میباشند. هدف آنها دستیابی به آدرس ایمیل کاربران، آدرس کیف پول، اطلاعات رسانههای اجتماعی و غیره است. در ایردراپ طعمه، کلاهبرداران از شما میخواهند در پروژهها ثبت نام کنید، در صرافیها حساب باز کنید یا در گروهی تلگرامی عضو شوید که در واقع جعلی است. با گذشت زمان متوجه خواهید شد که هیچ توکنی به شما واگذار نخواهد شد و شما فقط در حال بازکردن حساب و عضو شدن در گروههای مختلف هستید. این روش به ظاهر ضرر مادی برای شما ندارد. بر اساس این گزارش؛ ورود به دنیای رمزارزها نیز مانند دنیای واقعی مالی نیاز به مراقبتهایی دارد که باید کاربران پیش از ورود به آن با کسب اطلاعات کامل خود را از آسیبهای احتمالی در آن محافظت کنند و فرهنگ سازی از سوی دولت یکی از ضروریات در این حیطه تلقی میشود.