۴۹ دقیقه پیش

اسکات بِسِنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز پنجشنبه در نشستی در نیویورک گفته است که تحریم‌های دولت آمریکا علیه ایران با هدف از کار انداختن بخش نفت و «فروپاشی» اقتصاد این کشور طراحی شده است.

او در نشست کلوپ اقتصادی نیویورک گفت که آمریکا تحریم‌های ایران را با شدت اعمال می‌کند به طوری که «تاثیر فوری و حداکثری» داشته باشد.

او گفت که هدف دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به حداقل رساندن صادرات روزانه ۱/۵ میلیون بشکه نفت ایران است.

بسنت گفت: «ما صنعت نفت و توانایی تولید پهپاد ایران را از کار خواهیم انداخت.»

او گفت که آمریکا همچنین قصد دارد دسترسی تهران به نظام مالی بین‌المللی را قطع کند.

او گفت: «ورشکسته کردن ایران نقطه شروع سیاست روزآمد تحریمی ماست. اگر من ایرانی بودم، هر چه ریال داشتم را رد می‌کردم.»

رئیس‌جمهور آمریکا روز ۱۶ بهمن (۴ فوریه) دستوری را برای اعمال «حداکثر فشار اقتصادی» بر ایران به سازمان‌های دولتی ابلاغ کرد. او هنگام امضای این دستور گفت «دودل هستم. همه می‌خواهند که آن را امضا کنم. این کار را می‌کنم»، اما ابراز تمایل کرد که با ایران «معامله» کند.

با این حال آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، علیه مذاکره با آمریکا موضع‌گیری کرده است.

او بعد از امضای «فشار حداکثری» از سوی آقای ترامپ گفت با توجه به تجربه مذاکرات هسته‌ای پیشین و سرانجام برجام، مذاکره با آمریکا «عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست». او تاکید کرد «مذاکره با آمریکا هیچ تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارد» و تاکید کرد که «با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد».

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، روز ۱۲ اسفند – در جریان جلسه استیضاح وزیر اقتصاد – گفت با مذاکره با آمریکا موافق بوده، اما پس از مخالفت رهبر ایران با هر گونه مذاکره، حرف او را پذیرفته است.

او گفت: «با آمدن دونالد ترامپ و امضای یک قانون بسیاری از کشتی‌های ما در دریا تحریم شدند و ماندند که چگونه نفت و گازشان را تخلیه کنند.»

مسعود پزشکیان همچنین گفت: «در قطر دلار داریم، پس نمی‌دهند. رهبری هم گفتند شش میلیارد دلار دست قطر پول داریم، پس نمی‌دهند. در عراق و ترکیه هم دلار داریم، پس نمی‌دهند.»

درباره دستور «فشار حداکثری» علیه ایران چه می‌دانیم؟

دونالد ترامپ به فاصله کوتاهی پس از آغاز به کار و در اولین دیدار خود، برنامه «فشار حداکثری» علیه ایران را اعلام کرد. این برنامه که در راستای منافع ملی آمریکا تنظیم شده است، رفتار ایران را تهدیدی علیه منافع ملی این کشور تلقی می‌کند.

آقای ترامپ در دستور خود چندین محور از جمله موارد زیر را مشخص کرده است:

  • جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای و موشک‌های بالستیک قاره‌پیما، تضعیف سپاه پاسداران و گروه‌های«نیابتی»، قطع منابع مالی این گروه‌ها، توقف برنامه موشکی و تسلیحاتی ایران.
  • تحریم‌های هدفمند و نظارت بر اجرای آنها و همچنین پیگیری اقدامات علیه ایران در گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف). این وظایف به وزارت دارایی و همچنین وزارت خارجه محول شده است.
  • به صفر رساندن صادرات نفت ایران و همچنین لغو معافیت‌های پروژه بندر چابهار.
  • به وزرتخانه‌ها در آمریکا وظایف ویژه‌ای سپرده شده است: به وزیر خارجه انزوای ایران در جامعه بین‌المللی، به وزیر بازرگانی جلوگیری از انتقال فناوری به ایران و به وزیر دارایی اعمال تحریم‌ها.
  • از نماینده دائم ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل هم خواسته شده است که به دنبال بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی ایران باشد.