۱۵/مرداد/۱۴۰۳
- هومن عسکری
شهبانو فرح پهلوی میگوید این روزها تحولات منطقه و ایران را دنبال میکند و نگران درگرفتن جنگ در خاورمیانه است.
ملکه پیشین ایران در گفتوگویی تلفنی با رادیو فردا از خانهاش در پاریس با اشاره به احتمال بروز یک درگیری نظامی میان جمهوری اسلامی و اسرائیل گفت که به طور پیوسته اخبار را دنبال میکند: «خیلی نگرانم و واقعا امیدوارم که جنگی درنگیرد.»
ملکه پیشین ایران همچنین اعلام کرد که اوضاع این روزهای ایران و منطقه او را به یاد گفتهای از همسرش، محمدرضا شاه پهلوی، میاندازد که بعد از خروج از ایران گفته بود منطقه دیگر روی آرامش را نخواهد دید.
اما این نخستین باری نیست که شهبانو فرح پهلوی در دوران زندگی پر فراز و نشیبش نگران شعلهور شدن آتش جنگ در ایران است.
او یادآوری کرد در روزهایی که تنش بین کشور شاهنشاهی ایران و جمهوری عراق، تحت رهبری صدام حسین، بالا گرفته بود نیز سایه جنگ بر خاک ایران سنگینی میکرد. ملکه پیشین ایران تاکید کرد که در آن زمان بازدارندگی قدرت نیروی هوایی مدرن و ارتش مجهز و آزموده ایران مانع از آغاز جنگ شد.
به گفته شهبانو «برای ما خیلی برخورنده بود» که کشور عراق بخواهد به ایران حمله کند.
او به یاد میآورد که شاه در آن زمان مدام با فرماندهان نیروی هوایی و ارتش در تماس بود. اما به تعبیر شهبانو «ایشان حتی به فکرش هم خطور نمیکرد که در آن زمان کسی جرات کند به ایران حمله کند.»
«فرح»؛ کتابی که نویسنده انتشارش را ندید
شهبانو درباره کتاب جدیدی که درباره او با نام «فرح» منتشر شده، اعلام کرد که این کتاب را فردریک میتران، وزیر فرهنگ فقید فرانسه، گردآوری کرد. آقای میتران که نویسنده و سینماگر هم بود، دوم فروردین ماه امسال درگذشت.
این کتاب حاوی آلبومهایی از مراحل مختلف زندگی فرح پهلوی است. شهبانو درباره مجموعه عکسهای چاپ شده در کتاب خبر داد این عکسها بیشتر متعلق به دو عکاسی بوده که در دوران پادشاهی پهلوی به ایران رفت و آمد داشتند و شهبانو بعد از خروج از کشور مجموعههایشان را از آنها خرید و در اختیار فردریک میتران قرار داد.
به گفته شهبانو فردریک میتران خودش خواست که چنین کتابی را تهیه کند: «من عکسها را در اختیارش گذاشتم و خودش عکسها را انتخاب کرد… موقعی که کتاب به بازار آمد، متاسفانه ما را ترک کرده و دیگر در این دنیا نبود.»
شهبانو فرح پهلوی در طول سالیان در گفتوگوهای مختلف، به علاقهاش به رادیو فردا اشاره کرده است.
او این بار هم گفت همچنان شنونده رادیو فردا است و این روزها علاوه بر اخبار، موسیقی و گفتوگوهای مختلف به برخی از تولیدات جدید رادیو فردا هم علاقهمند شده است.
او به پادکست «دینگو» درباره زبانهای باستانی فلات ایران و ریشه زبانهای امروزی ایران اشاره کرد که از جمله برنامههای جدید مورد توجه او در رادیو فردا بوده است.
سازمان «ورزش بدون مرز»
کشور فرانسه و شهر پاریس از دههها پیش سکونتگاه ملکه پیشین ایران بوده است. شهبانو با بسیاری از چهرههای سیاسی، فرهنگی و هنری فرانسه روابط دوستانهای دارد. روابطی که در روزهایی که پاریس میزبان بازیهای المپیک ۲۰۲۴ است، ایدهای قدیمی را در ذهن شهبانو جرقه زده است.
او که نقش ورزش را در زندگی انسان حیاتی میداند، در این مصاجبه گفت که قصد دارد به فرانسویها پیشنهاد تاسیس یک تشکل جدید را بدهد: «سالهاست در فکرم هست که به فرانسویهایی که پزشکان بدون مرز را تاسیس کردند، سازمان «ورزش بدون مرز» را پیشنهاد کنم. خیلی مهم است که در ممالکی که امکانات ندارند، کمکشان کنند.»
بنیاد شهبانو فرح پهلوی؛ چرا پرتغال؟
به گفته شهبانو، او در طول سالهای زندگی در دو کشور آمریکا و فرانسه هزاران جلد کتاب و اثر هنری جمعآوری کرده است که برخی را پدیدآورندگان اثر به او اهدا کردهاند و برخی را خود از نمایشگاهها و گالریها خریداری کرده است: «مقداری از اینها را برای فرزندان و نوههایم نگه میدارم، و بقیه را به این بنیاد میدهم.»
او افزود روزی که «ایران آزاد شود» مقصد نهایی این گنجینه ایران خواهد بود.
شهبانو فرح پهلوی درباره دلیل تاسیس بنیاد خود در پرتغال به رادیو فردا میگوید به دلایلی مایل نبود در آمریکا بنیاد خود را تاسیس کند و در فرانسه هم مشکلاتی وجود داشت.
ملکه پیشین ایران توضیح داد: «یکی از دوستان پرتغال را پیشنهاد کرد و من هم گفتم چرا نه؟ و دانشگاه لیسبون هم مکان بزرگی را به این بنیاد اختصاص داد.»
«فرح»؛ کتابی که وزیر پیشین فرهنگ فرانسه تألیف کرد
توصیه به جوانترها: روحیه خود را حفظ کنید
فرح پهلوی به عنوان یک زن در زندگی پرماجرای خود فراز و نشیبهای بسیاری را تجربه کرده است. او از انقلاب ۵۷ و فروریختن بنیان حکومتی که ملکه آن بود، تا تبعید و ترک خانه تا بیماری و مرگ نابهنگام همسر و داغ دو فرزند جوان را تجربه کرده است.
او تصریح کرد در طول این همه سال، سلاحش این بوده که مثبتاندیش بماند و امید را از دست نده و افزود توصیهاش به جوانترها این است که روحیه خود را حفظ کنند: «میدانم برایشان مشکل است. اما روحیهشان را از دست ندهند. جوانان ایرانی خیلی قوی هستند. البته آسان نیست در آن شرایط، اما روحیه را حفظ کنند و امید را از دست ندهند. مثبت باشند. من میدانم چه سختیها میکشند. من معتقدم که ایرانی قوی است و در تمام تاریخش در برابر دشمنان ایران مبارزه کرده است و زنده مانده است. این بار هم همین خواهد شد و همانطور که همیشه میگویم نور بر تاریکی پیروز خواهد شد و ایران از خاکستر خود برخواهد خاست.»