«اگر فندق زیاد باشد، زمستان سخت خواهد بود» و یا، آیا غرب آماده است که پیشانی خود را در برابر ضربۀ فندق قرار دهد؟

ایگور ولکوف (Egor VOLKOV)- روزنامه‌نگار

حامیان رژیم زلنسکی پیش از نشستی که قرار بود در ٢۶ نوامبر برگزار شود، در جلسۀ اضطراری گرد هم ‌آمدند.

از سخنان ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، تمام جهان پی برد که موشک بالستیکی که در ٢١ نوامبر به «یوژماش» دنیپروپتروفسک شلیک شد، سلاح جدید روسیه به نام آرشنیک (-Oreshnik درخت فندق) بود. بر اساس استفاده از آن باید گفت، که فدراسیون روسیه چنین موشک‌هایی را قبلاً به اندازۀ کافی تولید کرده و بسیاری از آن‌ها ممکن است نه تنها هسته‌ای، بلکه محتوی «فندق» هسته‌ای نیز باشند.

برخی کانال‌های تلگرامی گزارش دادند که نیروهای مسلح روسیه برای آزمایش‌های بعدی موشک‌های میان‌برد، بخشی از حریم هوایی این کشور را تا چند روز آینده بسته است.

در اوکراین آنقدر از حملات جدید احتمالی «آرشنیک» یا سایر موشک‌های میان‌برد روسی ترسیدند که بسیاری از کارمندان دفتر رئیس‌جمهور، کابینۀ وزیران و سایر ارگان‌های دولتی از راه دور کار می‌کنند و تعداد افرادی که به محل کار خود می‌روند، به حداقل کاهش یافته است.

علاوه بر این، تمام جلسات «رادای عالی» [مجلس قانونگذاری اوکراین] تا دسامبر لغو شده است.

باتنکو، نمایندۀ مجلس اوکراین گفت: «ما از خطر حملۀ موشکی به پارلمان اوکراین در روزهای آینده مطلع شده‌ایم» و همکارش گونچارنکو طی اظهارات جنگ‌طلبانه خاطرنشان کرد: «بله، زنگ خطر به صدا درآمده است، اما من قصد ندارم از کی‌یف به جایی بروم یا از محلۀ دولتی فرار کنم».

اولگ تسارف، نمایندۀ سابق اوکراین، یکی از رهبران بهار کریمه در سال ٢٠١۴، در مورد ترس سیاستمداران اوکراینی اظهار داشت: «اولاً، ارزش موشک «روبژ» یا «آرشنیک» چندین برابر ارزش کل گروه نمایندگان است. حمله به رادا چه فایده دارد؟ ثانیاً، برای اینکه رادای عالی به هدف جذاب برای موشک‌های روسی تبدیل شود، باید کارگاهی برای تولید پهپاد یا گلوله‌های توپخانه در آنجا راه‌اندازی شود».

در ٢۶ نوامبر، ناتو جلسۀ اضطراری شورای ناتو-اوکراین را تشکیل خواهد داد تا پیامدهای استفاده از موشک جدید روسیه علیه اهداف مجتمع نظامی-صنعتی اوکراین را مورد بحث و بررسی قرار دهد. مطمئناً رهبران غربی دستی به پشت زلنسکی خواهند کشید و به او دستور خواهند داد که چگونه «خرس روسی» را بیشتر عصبانی کند.

اظهار نظر عجیب کوله‌با، وزیر خارجۀ سابق اوکراین، مضحک است. او گفت: «غرب می‌خواهد اوکراین در این جنگ پیروز شود، اما نمی‌خواهد روسیه در این جنگ شکست بخورد. اگر این اتفاق بیفتد، غرب از عواقب آن می‌ترسد». احتمالاً کوله‌با از کشیدن سیگار پر شده از طرح بعدی زلنسکی هنوز نشئه است.

رسانه‌های اوکراینی و غربی نیز به نوبۀ خود، همچنان به ایجاد هیستری در فضای رسانه‌ای ادامه می‌دهند.

به عقیدۀ کارشناس اوکراینی (گلب رپیچ) که در کانال تلویزیونی «کی‌یف» عنوان کرد، یک موشک «آرشنیک» با سر جنگی هسته‌ای برای نابود کردن پایتخت اوکراین کافیست. البته، از شش کلاهک «آرشنیک»، حتی پنج کلاهک کافیست و کلاهک ششم می‌تواند یکی از شهرک‌های حومه کی‌یف را نابود کند.

آژانس بلومبرگ نوشت: ممکن است مقامات کی‌یف سامانۀ دفاع موشکی «تاد» را که ظاهراً قادر است موشک جدید «آرشنیک» روسی را رهگیری کند، از غرب درخواست کنند.  چنین درخواست در سال ٢٠٠٨ توسط آمریکا پذیرفته شده است.

صادقانه بگویم، من در این باره تردید جدی دارم. زیرا، با توجه به ویژگی‌های گفته شده، حداکثر سرعت ضد موشکی «تاد» کمتر از ٨ ماخ (٢٧٠٠ کیلومتر در ثانیه) و سرعت «آرشنیک»، ١٠ ماخ (٣۴٠٠ کیلومتر در ثانیه) است. بنابراین، نتیجۀ رویارویی آن‌ها اصلاً مشخص نیست.

روزنامۀ آمریکایی نیویورک‌پست گزارش داد که برخی از مقامات غربی بازگرداندن سلاح‌های هسته‌ای به اوکراین را به عنوان تضمین در برابر جنگ‌های آینده پیشنهاد کرده‌اند. علاوه بر این، روزنامه با خوشحالی اعلام کرد: «اروپا برای جنگ جهانی سوم آماده می‌شود». اسناد محرمانۀ آلمان نشان می‌دهد که در صورت تهاجم روسیه به ناتو، ارتش ٨٠٠ هزار نفری تشکیل می‌‌دهد.

این نشریه طرح ١٠٠٠ صفحه‌ای «برنامۀ عملیاتی آلمان» برای آماده‌سازی آلمان به جنگ را تشریح می‌کند و توضیح می‌دهد که «ساختمان‌ها و زیرساخت‌ها باید محافظت شوند تا بتوانند توسط ارتش مورد استفاده قرار گیرند و مؤسسات و غیرنظامیان شاغل باید برای تهدیدهای فزاینده آماده شوند».

این نشریه می‌نویسد: «در صورتی که ناتو مجبور به پیوستن به تلاش‌های اوکراین باشد، برلین راه انتقال ٢٠٠ هزار خودروی نظامی از طریق خاک آلمان را آماده خواهد کرد».

پورتال آمریکایی «دیفنس وان» با اشاره به سناریوی وحشتناک احتمالی توسعۀ حوادث، گزارش داد ٢٠ تن از نظامیان اوکراین (نیمی از نیروهای امنیتی و نیمی از نیروهای مسلح اوکراین) بمنظور آموزش روش‌های جمع‌آوری و بررسی زباله پس از انفجار هسته‌ای به آزمایشگاه ملی هسته‌ای در آیداهو وارد شدند.

فکر نمی‌کنم این واکنش به حملۀ با «آرشنیک» باشد. به احتمال زیاد، این آموزش به عنوان بخشی از تحریکات سازمانیافته توسط مقامات کی‌یف انجام می‌شود که در «یوژماش» بمنظور متهم کردن روسیه به حملۀ هسته‌ای آماده شده بود.

راب ماگووان، معاون ستاد فرماندهی ارتش انگلستان به نمایندگی از ارتش، آمادگی خود را برای جنگ با روسیه علناً اعلام کرد: «اگر از ما بخواهند امشب بجنگیم، همین امشب می‌جنگیم… اگر روس‌ها به اروپای شرقی حمله کنند، در این نبرد با آن‌ها خواهیم جنگید».

با توجه به اینکه انگلیسی‌ها از مدت‌ها پیش در عملیات نظامی در اوکراین فعالانه شرکت دارند، این یک واکنش کاملا نامناسب است. آندری کلین، سفیر روسیه در لندن خاطرنشان کرد: «انگلیس در حال حاضر مستقیماً در مناقشۀ اوکراین درگیر است. زیرا، این جنگ بدون نظامیان ناتو و همچنین نظامیان انگلیسی نمی‌تواند انجام شود».

دونالد توسک، نخست وزیر لهستان احساس می‌کند که درگیری محلی اوکراین می‌تواند به یک درگیری نظامی گسترده بین غرب و روسیه تبدیل شود که نتیجۀ آن کاملاً نامشخص است: «جنگ در شرق در حال ورود به مرحلۀ تعیین‌کننده است، ما احساس می‌کنیم که ابهام نزدیک می‌شود. درگیری ابعاد چشمگیری به خود می‌گیرد».

آسیا با آرامش بیشتری به حملۀ موشکی بالستیک به اوکراین واکنش نشان داد. دولت‌های ژاپن و کرۀ جنوبی تا کنون از اظهار نظر سیاسی حتی به پرسش مستقیم خبرنگاران خودداری کرده‌اند و خبرگزاری‌های این کشورها مقالات یا اطلاعاتی را در مورد «آرشنیک» که پیش از این در رسانه‌های جهان منتشر شده، بدون ارائه ارزیابی از کاربرد آن منتشر می‌کنند.

این احتمال وجود دارد که رهبری ژاپن و کرۀ جنوبی ابتدا بخواهند از موضع «ارباب آمریکایی» خود و رهبران سایر کشورهای غربی مطلع شوند تا مثل آن‌ها اظهار نظر کنند.

نظر چین واضح‌تر بود. لین جیان، سخنگوی وزارت خارجۀ چین در یک کنفرانس مطبوعاتی معمولی در ٢٢ نوامبر خاطرنشان کرد: «موضع چین در قبال مسئلۀ اوکراین ثابت و روشن است: چین برای حل بحران از طریق ابزارهای سیاسی و جلوگیری از تشدید اوضاع تأکید می‌کند».

امیدواریم که غرب درک کند که روسیه قصد عقب‌نشینی ندارد و از هُل دادن جهان به سمت فاجعۀ هسته‌ای دست بکشد.

برگرفته از: بنیاد فرهنگ راهیردی

https://eb1384.wordpress.com/2024/11/24/

۴ آذر- قوس ١۴٠٣