۱۸ دقیقه پیش
روزنامه «وال استریت ژورنال» روز جمعه ۲۵ آبان از «تضمین کتبی» جمهوری اسلامی ایران برای عدم سوء قصد به جان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده، خبر داد.
به گزارش این روزنامه، حکومت ایران ماه گذشته میلادی به دولت جو بایدن تضمین کتبی داد که قصد ترور دونالد ترامپ را ندارد.
بر اساس این گزارش، پیام تهران که روز ۲۳ مهر ارسال شد، پاسخ به هشدار کتبی و خصوصی آمریکا به جمهوری اسلامی بوده است.
وال استریت ژورنال به نقل از مقامات آمریکایی که نام آنها را فاش نکرد، نوشت که دولت بایدن در این پیام تاکید کرده بود که تهدیدها علیه دونالد ترامپ را بهعنوان یک مساله امنیت ملی درجه یک و یک اقدام جنگی قلمداد خواهد کرد.
این تهدیدها ریشه در سخنان مقامات ارشد جمهوری اسلامی برای گرفتن انتقام از کشته شدن قاسم سلیمانی توسط آمریکا در ۱۳ دی سال ۹۸ دارد.
بر اساس این گزارش، پاسخ کتبی حکومت ایران ممکن است نشاندهنده تلاش تهران برای جلوگیری از تشدید تنشها با آمریکا باشد، بهویژه در شرایطی که دوره ریاست جمهوری آقای ترامپ از ابتدای سال جاری میلادی آغاز خواهد شد.
همه آنچه از توطئه نافرجام جمهوری اسلامی علیه دونالد ترامپ میدانیم
این گزارش همچنین اشاره دارد که تضمین کتبی جمهوری اسلامی میتواند به دلایل استراتژیکی مانند جلوگیری از اعمال تحریمهای بیشتر، ممانعت از افزایش فشارهای دیپلماتیک یا مداخله بینالمللی صورت گرفته باشد.
گزارش وال استریت ژورنال پس از آن منتشر شد که وزارت دادگستری ایالات متحده روز ١٨ آبان جزئیات کیفرخواست مربوط به خنثیسازی یک توطئه جمهوری اسلامی برای ترور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را منتشر کرد.
بر اساس کیفرخواست جنایی ثبتشده در دادگاه فدرال منتهن، در نیویورک، یک مقام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ماه میلادی سپتامبر (١١ شهریور تا ٩ مهر) به یکی از عوامل حکومت ایران دستور داده بود برنامهای را برای رصد و در نهایت، ترور ترامپ آماده کند.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز ۱۹ آبان اتهامات آمریکا در مورد این توطئه را «کاملاً بیاساس» توصیف کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه حکومت ایران، در بیانیهای پس از اعلام اتهامات از سوی دادستانهای آمریکا در رابطه با این توطئه گفت: «وزارت امور خارجه ادعاهای مطرح مبنی بر دست داشتن [حکومت] ایران در سوء قصدی که مقامات سابق یا فعلی آمریکا را هدف قرار داده است، رد میکند.»
انکار نقش حکومت ایران در این توطئه در حالی مطرح شد که در سالهای اخیر مقامات جمهوری اسلامی بارها تهدید کردهاند که «انتقام» کشته شدن قاسم سلیمانی را بههر طریقی خواهند گرفت.
علی شمخانی، دبیر وقت شواریعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، در همان روزها گفته بود که «پاسخ» حکومت ایران به کشتن سلیمانی «حتما نظامی است، اما فقط به اقدامات نظامی محدود نمیشود.»
تلاش جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی خود در خارج ایران و همچنین مقامهای پیشین دولت ترامپ از جمله شخص او مسبوق به سابقه است.
خبرگزاری رویترز اواسط مهر در گزارشی اعلام کرد جمهوری اسلامی از سال ۱۳۹۹ دستکم در ٣٣ فقره تلاش برای ترور یا آدمربایی در اروپا و آمریکا دست داشته است.