نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار 

گزارش‌ها از لبنان حاکی است که آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان با گذشت یک روز همچنان به صورت کلی برقرار مانده است و مردم در هر دو سوی مرز شروع به بازگشت به خانه‌های خود کرده‌اند. این در حالی است که جنگ در غزه همچنان ادامه دارد.

تصاویر منتشره از لبنان، آوارگان لبنانی را در مسیر بازگشت نشان می‌دهد و خودروها و ون‌هایی

بازگشت آوارگان به جنوب بیروت
که با تشک‌ها، چمدان‌ها و حتی لوازم خانگی پر شده‌اند در حال حرکت به سوی جنوب دیده می‌شوند.

مقامات لبنانی می‌گویند که این آوارگان بخشی از حدود ۱.۴ میلیون نفری هستند که به دلیل درگیری‌ها مجبور به ترک خانه‌های خود شده‌اند.

در نخستین بیانیه مرکز عملیات حزب‌الله پس از اعلام آتش‌بس، این گروه بدون آن‌که به طور مستقیم اشاره‌ای به آتش‌بس داشته باشد اعلام کرد که به مقاومت خود ادامه خواهد داد.

حزب‌الله تأکید کرده است که نیروهایش «کاملاً آماده مقابله با تجاوزات دشمن صهیونیستی» هستند و خروج نیروهای اسرائیلی از لبنان را «با انگشت روی ماشه» زیر نظر خواهند داشت.

در همین حال صبح روز پنج‌شنبه گزارش شد که تانک‌های اسرائیلی شش منطقه در جنوب لبنان را مورد اصابت قراردادند. ارتش اسرائیل گفته است که اعضای حزب‌الله سوار بر خودرو به چندین منطقه در منطقه جنوبی رسیده و آتش‌بس را نقض کرده‌اند.

طبق آمار وزارت بهداشت لبنان، درگیری‌های اخیر که پس از جنگ غزه در سال گذشته آغاز شد تاکنون جان دست‌کم ۳ هزار و ۷۶۸ نفر را در لبنان گرفته است.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، آتش‌بس را «نخستین بارقه امید» در ماه‌ها درگیری در خاورمیانه توصیف کرد. همچنین عباس عراقچی وزیر خارجه ایران نیز با استقبال از این آتش‌بس ابراز امیدواری کرده است که این توافق دائمی شود.

بازگشت ساکنان جنوب بیروت پس از آتش‌بس
بازگشت ساکنان جنوب بیروت پس از آتش‌بسعکس: آسوشیتد پرس

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل پیش از این به نیروهای نظامی این کشور دستور داده بود که اجازه بازگشت ساکنان به روستاهای نزدیک مرز را ندهند.

ارتش لبنان نیز از بازگشت‌کنندگان خواسته است تا برای حفظ امنیت خود به مناطق حضور نیروهای اسرائیلی نزدیک نشوند.

با این حال رسانه‌های محلی گزارش کرده‌اند که علیرغم هشدارها، غیرنظامیان لبنانی در تلاش برای بازگشت به جنوب رودخانه لیتانی مشاهده شده‌اند و ارتش اسرائیل نیز به همین خاطر تیر اخطار شلیک کرده است.

رسانه‌های لبنان همزمان گزارش‌هایی از زخمی شدن سه نفر در اثر شلیک پهپادهای اسرائیلی منتشر کرده‌اند.

در سوی مقابل در ساعت ۳ بامداد زنگ هشدار در منطقه مرزی «عرب العرامشه» در شمال اسرائیل به صدا درآمد. با این حال ارتش اسرائیل بعداً گفت که آژیرها پس از شناسایی اشتباه به صدا درآمده‌اند.

تشدید بمباران‌های اسرائیل در مرکز غزه

در همین حال ارتش اسرائیل حملات خود را در مناطق مرکزی نوار غزه تشدید کرده به نحوی که گزارش‌ها حاکی از مرگ دست‌کم ۱۷ فلسطینی در روز پنجشنبه بر اثر بمباران‌ها در بیت‌لاهیا، خان یونس و اردوگاه نصیرات هستند.

این حملات همچنین با پیشروی تانک‌های اسرائیلی در شمال و جنوب این مناطق همراه بوده است. در رفح واقع در نزدیکی مرز مصر نیز به گفته ساکنان تانک‌های اسرائیلی به مناطق شمال غربی شهر پیشروی کرده‌اند.

بمباران در غزه
بمباران در غزهعکس: آسوشیتد پرس

حملات اسرائیل به نوار غزه که با هدف اعلامی نابودی گروه حماس آغاز شده، تاکنون نزدیک به ۴۴ هزار نفر را به کام مرگ کشانده و تقریباً کل جمعیت این منطقه را دستکم یک‌بار آواره کرده است. بخش‌های وسیعی از غزه اکنون به حالت ویرانه درآمده‌اند.

این جنگ در پاسخ به حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد؛ حمله‌ای که به گفته اسرائیل، منجر به کشته شدن حدود ۱۲۰۰ نفر و گروگان گرفتن بیش از ۲۵۰ نفر در خاک این کشور شد.

تشدید حملات اسرائیل در غزه در حالی صورت می‌گیرد که ماه‌ها تلاش برای دستیابی به آتش‌بس پیشرفتی نداشته و مذاکرات در حال حاضر به حالت تعلیق درآمده است.

قطر، که تا پیش از این نقش واسطه را ایفا می‌کرد، اعلام کرده تلاش‌های خود را تا زمانی که طرفین آماده امتیازدهی باشند متوقف می‌کند.

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، روز گذشته پس از اعلام آتش‌بس حزب‌الله و اسرائیل گفته بود اکنون تلاش‌های خود را برای دستیابی به یک توافق مشابه در غزه افزایش خواهد داد و از اسرائیل و حماس خواست تا از این فرصت استفاده کنند.

با این حال، کارشناسان سیاسی امید کمی به بازگشت صلح در کوتاه‌مدت به نوار غزه دارند.