۱ ساعت پیش


وکیل توماج صالحی، خواننده معترض به جمهوری اسلامی، می‌گوید دادگاه انقلاب اصفهان که به پرونده موکلش درباره سال ۱۴۰۱ و اتهام «افساد فی‌الارض» رسیدگی می‌کرد، برای او رأی برائت صادر کرده است.

نوماج صالحی بابت این پرونده اتهامی در اردیبهشت ماه توسط دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شده بود، اما آقای رئیسیان اوایل تیر ماه خبر داد دیوان‌عالی ایران این حکم را نقض کرده است.

این وکیل دادگستری روز چهارشنبه ۲۴ مرداد در شبکه ایکس، توئیتر سابق، نوشت شعبهٔ ۵ دادگاه انقلاب اصفهان در این پرونده «که قبلاً حکم اعدام صادر شده بود رای برائت صادر کرد.»

او اضافه کرد که دادگاه همچنین «درباره سایر اتهامات هم قرار موقوفی تعقیب صادر کرد و دو اتهام نشر اکاذیب رایانه‌ای و اخلال درنظم را با صدور قرار عدم صلاحیت به دادگاه کیفری ۲ فرستاد».

امیر رئیسیان اردیبهشت ماه امسال و در پی صدور حکم اعدام برای توماج صالحی گفته بود: «همه حرف ما این است که با وجود اینکه [توماج صالحی] در زمره مشمولان عفو ۱۴۰۱ بوده، نه تنها عفو نشده بلکه [برای او] حکم اعدام صادر شده است.»

مصطفی نیلی، دیگر وکیل توماج صالحی، نیز روز دوم تیر با بیان اینکه شعبهٔ ۳۹ دیوان عالی کشور پیش از این اعلام کرده موکلش «استحقاق برخورداری از عفو اعلامی در سال ۱۴۰۱ را دارد»، گفت که این حکم همچنان «معتبر» است.

این وکیل دادگستری همچنین با اشاره به اینکه این شعبه به عناوین اتهامی در پروندهٔ توماج نیز ایراد وارد کرده، گفت که «در نهایت ما سه عنوان مجرمانه طرف حساب خواهیم بود» و بر این اساس در صورت محکومیت آقای صالحی برای هر سه عنوان، حکم او «حدود سه سال و نیم حبس» خواهد بود.

قوه قضائیه اتهام‌های دیگری هم به توماح صالحی زده بودة اما اسفند ماه سال گذشته یکی از وکلایش خبر داد که او از اتهامات «نشر اکاذیب» و «تشویق به اعمال خشونت‌آمیز» بابت ویدئویی که در سال ۱۴۰۲ منتشر کرده بود، در دادگاه کیفری ۲ اصفهان تبرئه شد.

بیشتر در این باره:

دیوان عالی کشور حکم اعدام توماج صالحی را نقض کرد

انتشار خبر صدور حکم اعدام برای این خوانندهٔ معترض توسط دادگاه انقلاب موج گسترده جهانی از اعتراض به این رأی را در پی داشت و نهادهای حقوق بشری و دولت‌های غربی خواستار لغو این حکم و آزادی توماج صالحی شدند.

سازمان عفو بین‌الملل در نامه‌ای که اواخر اردیبهشت‌ماه منتشر شد، تصریح کرده بود که توماج صالحی در حین بازداشت، شکنجه شده و به‌طور مداوم مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود.

این رَپِر زندانی، ۲۷ آبان ۱۴۰۲ «پس از تحمل ۲۵۲ روز زندان انفرادی، و مجموعاً یک سال و ۲۱ روز حبس» به قید وثیقه آزاد شد، اما تنها ۱۲ روز بعد و پس از انتشار ویدئویی که در آن شکنجه‌ شدنش در زندان را شرح می‌داد، با «ضرب‌وشتم» بازداشت شد.

او در جریان اعتراضات گسترده سال ۱۴۰۱ که با مرگ مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد حضور جدی داشت و از تمام معترضان و بازداشتی‌ها و فعالان سیاسی حمایت می‌کرد.