۷ اسفند ۱۴۰۳ – ۲۵ فوریه ۲۰۲۵

دونالد ترامپ از توافق جدیدی که بر اساس آن آمریکا به منابع معدنی اوکراین دسترسی پیدا می‌کند، استقبال کرده و گفته است احتمال دارد ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین روز جمعه آن را در واشنگتن امضا کند.

پیش‌تر، مقام‌های اوکراینی تایید کردند که مذاکرات با آمریکا در مورد شرایط قراردادی بر سر استفاده از معادن این کشور به نتیجه رسیده است.

یک مقام بلندپایه اوکراین در گفتگو با بی‌بی‌سی گفت: «بله با افزودن متمم‌های خوبی با آن موافقت کرده‌ایم و آن را یک نتیجه مثبت می‌دانیم.»

جزئیات توافق هنوز معلوم نیست.

به گزارش رسانه‌ها به نظر می‌رسد در نسخه اصلاح شده این توافق درخواست اولیه آمریکا دایر بر کسب ۵۰۰ میلیارد دلار درآمد بالقوه از منابع طبیعی اوکراین از قلم افتاده باشد.

گزارش می‌شود که پیش‌نویس توافق تازه، مشخص نمی‌کند که چه ضمانت‌های امنیتی به کی‌یف ارائه خواهد شد.

این بخشی از تلاش اوکراین برای جلب حمایت واشنگتن در جنگ با روسیه قلمداد می‌شود و همزمان با فشار دونالد ترامپ برای پایان سریع این جنگ در مذاکرات مستقیم با روسیه صورت می‌گیرد.

رئیس جمهور آمریکا روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، می‌خواهد اواخر این هفته برای امضای این توافق به واشنگتن سفر کند.

او در پاسخ به این سوال که اوکراین در مقابل چه خواهد گرفت گفت: «حق ادامه جنگ.»

او ادامه داد «آنها خیلی شجاعند» اما «بدون ایالات متحده و کمک پولی و تجهیزات نظامی آن، این جنگ در مدت خیلی کوتاهی تمام بود.»

او در پاسخ به سوال دیگری در کاخ سفید – اینکه آیا عرضه تجهیزات و مهمات ادامه خواهد یافت – گفت: «شاید تا زمانی که با روسیه به توافق برسیم. لازم است به توافق برسیم، در غیر این صورت ادامه خواهد یافت.»

ترامپ همچنین گفت که اگر طرف‌ها برای پایان مناقشه به توافق برسند، باید نوعی نیروی حافظ صلح در اوکراین مستقر شود.

مسکو استقرار هرگونه نیروی ناتو را رد کرده است.

از سوی دیگر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در پست‌هایی در شبکه‌های اجتماعی از متحدان این کشور تشکر کرده اما اشاره‌ای به توافق معادن با آمریکا نکرده است.

او از جمله از امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، که روز دوشنبه در کاخ سفید با دونالد ترامپ دیدار داشت، تشکر کرد و گفت در جریان جزئیات آن دیدار قرار گرفته است.

او در اشاره به سفر برخی رهبران خارجی از کی‌یف در روز دوشنبه همزمان با سومین سالگرد حمله روسیه به اوکراین نوشت: «من از همه کسانی که در چنین روزی به اصول متعهد ماندند قدردانی می‌کنم» و ابراز خوشحالی کرد که شرکای اوکراین مایلند حمایت از این کشور را برای رسیدن «به صلحی که صادقانه است و تضمین می‌کند که این تعرض (به خاک اوکراین) تکرار نخواهد شد» افزایش دهند.

تفاهم بر سر استفاده از معادن اوکراین بعد از آن است که رهبران آمریکا و اوکراین هفته پیش از هم انتقاد کردند. زلنسکی گفت که ترامپ در «حباب اطلاعات سوء» مسکو گرفتار شده و ترامپ در مقابل او را «دیکتاتور» خواند.

شتاب دونالد ترامپ برای پایان جنگ باعث نگرانی‌های زیادی در اوکراین و اروپا شده دایر بر این که شاید او امتیازات گسترده‌ای به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه بدهد.

مقام‌های بلندپایه آمریکایی هفته پیش – ۱۸ فوریه – در ریاض با مقام‌های ارشد روسیه درباره جنگ اوکراین گفتگو کردند درحالی که اوکراین در این جلسه غایب بود.

همزمان دولت جدید آمریکا اوکراین را برای امضای قراردادی در زمینه بهره‌برداری از کانی‌های کمیاب خاکی این کشور تحت فشار قرار داد.

ترامپ این پیشنهاد را راهی برای پس گرفتن کمک‌های گذشته نظامی آمریکا به اوکراین ترسیم کرده است.

زلنسکی قبلا با رد پیشنهاد اولیه آمریکا گفته بود: «من نمی‌توانم کشورمان را بفروشم.»

با این حال او بعد از دیدار روز پنجشنبه هفته پیش با کیت کلاگ، فرستاده ترامپ در کی‌یف، اعلام کرد که آماده است برای پایان جنگ در اوکراین وارد یک «توافق سرمایه‌گذاری و امنیتی» با آمریکا شود و تاکید کرد «ما به توافق‌های قوی با آمریکا نیاز داریم، توافق‌هایی که واقعاً مؤثر باشند.»‌‌

جنگ اوکراین سه سال پیش با حمله تمام عیار نظامی روسیه و بعد از هشدارهای مقام‌های وقت آمریکایی به روسیه علیه چنین حمله‌ای شروع شد.

با این حال دولت جدید آمریکا با یک چرخش بزرگ نسبت به دولت جو بایدن، شروع به انعکاس نقطه نظراتی کرده که به دیدگاه‌های مسکو شباهت دارد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز دوشنبه به قطعنامه پیشنهادی آمریکا که خواستار پایان فوری جنگ اوکراین می‌شد اما روسیه را متجاوز نمی‌خواند، رای نداد.

در عوض، اعضای مجمع عمومی سازمان ملل متحد به پیش نویس قطعنامه دیگری رای مثبت دادند که کشورهای اروپایی در حمایت از اوکراین تهیه کرده بودند و در آن از روسیه خواسته شده فورا از خاک اوکراین عقب‌نشینی کند.

آمریکا در اقدامی که باعث شگفتی بسیاری شد، به این قطعنامه رای منفی داد.